Ukraina wyeksportowała 10 x więcej mięsa indyczego niż w roku przedwojennym
W 2023 roku wyeksportowano 6 tys. ton mięsa indyczego, czyli o 50% więcej niż rok wcześniej i dziesięciokrotnie więcej niż w 2021 roku. Import spadł o ponad połowę. Warto jednak zauważyć, że krajowa produkcja mięsa indyczego spadła.
Jak podaje portal agrotaimes.ua za wywiadem dla magazynu „Nasza hodowla drobiu” Serhij Karpenko, dyrektor wykonawczy Stowarzyszenia „Hodowcy Drobiu Ukrainy” powiedział:
„Aktywny eksport przyczynił się do ożywienia krajowej produkcji w 2023 r. Według naszych szacunków wolumen wzrósł o 6,5% w porównaniu do 2022 r., ale nadal pozostaje w tyle za poziomem przedwojennym”
Ekspert przypomniał, że w 2022 r. wolumeny produkcji indyków uległy znacznemu zmniejszeniu.
„Spadek popytu, brak planowanych nasadzeń pod uprawę oraz wydłużenie cyklu produkcyjnego spowodowały, według naszych szacunków, zmniejszenie wolumenu produkcji mięsa indyczego o 18%. Spadek krajowego popytu na ten rodzaj mięsa skłonił producentów do zmiany orientacji na rynkach zagranicznych – wyjaśnił Serhij Karpenko
W ciągu ostatnich dwóch lat Ukraina z importera mięsa indyczego stała się eksporterem.
Ukraina ma wszelkie przesłanki do aktywnego rozwoju rynku mięsa indyczego, czemu będzie sprzyjać wzrost eksportu w związku ze zniesieniem przez Unię Europejską ceł i kontyngentów importowych – przekonuje Serhij Karpenko.
„Decydującą rolę odegra tu jednak przywrócenie krajowej konsumpcji, wzrost siły nabywczej ludności i powrót do kraju tych Ukraińców, którzy byli prawdopodobnie najbardziej aktywnymi konsumentami mięsa indyczego” – dodał.