Polska drugim a Ukraina trzecim największym producentem porzeczki czarnej w Europie
Polska i Ukraina są liderami w uprawie porzeczki czarnej w Europie, powiedział prezes Polskiego Związku Plantatorów Porzeczki, dr Piotr Baryła z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Jak donosi serwis jagodnik.pl światowa produkcja porzeczki przekracza 700 tys. ton, a według oficjalnych danych Rosja jest światowym liderem w produkcji tych owoców. Piotr Baryła uważa jednak, że to nieprawda, o czym świadczy fakt, że kraj ten importuje duże ilości koncentratu porzeczkowego.
W Polsce porzeczki czarne uprawiane są na powierzchni ponad 45 tys. hektarów, a zbiory w tym roku wyniosły 66,3 tys. ton (chociaż w latach poprzednich potrafiła przekroczyć 90 tys. ton). Na nasz kraj przypada 25% światowej produkcji porzeczki czarnej i 70% w UE.
Ukraina uprawia porzeczki na powierzchni około 3500 hektarów, a roczna produkcja jagody wynosi około 24 tys. ton.
Oficjalnie Wielka Brytania zajmuje 4. miejsce w statystykach z 2400 hektarami upraw i produkcją na poziomie 10-14,5 tys. ton rocznie. 98% brytyjskich producentów jest zrzeszonych w jednej organizacji. Produkcja odbywa się na podstawie długoterminowych kontraktów z gwarantowaną ceną, która jest nieznacznie korygowana co 2-3 lata.
Z kolei w Niemczech w ostatnich latach powierzchnia upraw porzeczek zmniejszyła się z 1600 hektarów do 1150 hektarów. Roczna produkcja wynosi około 4500-5500 ton, z czego 10% to produkcja ekologiczna. 80% lokalnych producentów jest zrzeszonych, a większość ich produkcji odbywa się na podstawie kontraktów.
Także we Francji powierzchnia upraw również zmniejszyła się z około 2000 hektarów do 1350 hektarów i jest skoncentrowana w dwóch dużych regionach produkcyjnych, przynosząc około 3500-4500 ton rocznie. Cała produkcja jest przeznaczona do produkcji likieru Cassis. Francuscy producenci zmagają się z niskimi plonami swoich odmian, które jednak mają określone parametry do produkcji tego likieru. Mają duże problemy z chwastami ze względu na restrykcyjne normy i niewielką liczbę dostępnych herbicydów.