Gołąbki z Odessy wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa Ukrainy
Ministerstwo Kultury i Polityki Informacyjnej oficjalnie uwzględniło przygotowywanie tradycyjnych gołąbków na Krajowej Liście Elementów Niematerialnego
Tradycyjna kuchnia ukraińska w przypadku wielu dań jest bardzo zbliżona do kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć o tym, że Ukraińcy, podobnie jak my, bardzo cenią sobie chociażby pierogi, a także pokrewne do nich pielmieni. Jednym z najpopularniejszych dań ukraińskich zajadanych w Polsce ze smakiem jest oczywiście barszcz ukraiński. Na portalu internetowym e-Ukraina.pl znajdziesz bogatą bazę przepisów, ciekawostki oraz inne zagadnienia związane ze sztuką kulinarną w Ukrainie.
Ministerstwo Kultury i Polityki Informacyjnej oficjalnie uwzględniło przygotowywanie tradycyjnych gołąbków na Krajowej Liście Elementów Niematerialnego
Palenica dla Ukraińców nie jest zwykłym jedzeniem. Przypomina im ona ich historię i sprawia, że
Video reportaż z ukraińskiej wsi Krasnostaw. Zobaczysz jak wygląda życie dziewczyny na ukraińskiej wsi oraz
Pani Maria mieszka w ukraińskich Karpatach. Na poniższym video można zobaczyć jak gospodynii Maria przygotuje
W tym odcinku Nadia gotuje tradycyjny ukraiński barszcz. Dom, który ma ponad 120 lat, Nadiya
Julia mieszka w odległej ukraińskiej wiosce Kopanki a na poniższym materiale video pokazuje jak ugotować
W tym materiale można zapoznać się jak wygląda proces powstawania tradycyjnego ukraińskiego sera oraz pieczonych
Pani Alina mieszka w Ukrainie i w poniższym materiale video pokazuje jak najlepiej przygotować tradycyjne
Pod względem kulturowych, językowym i architektonicznym – Krym to esencja miszmaszu. Jeśli chodzi o kuchnię
Wszystko co musisz wiedzieć o ukraińskich syrnikach Bogate tradycje kuchni ukraińskiej obejmują nie tylko obfite
Biorąc pod uwagę to, jak wiele kultur mieszało się przez wieki na terytoriach ówczesnej Ukrainy, kuchnia ukraińska charakteryzuje się przede wszystkim dużą różnorodnością. Na Kresach wschodnich w dużej mierze spotkamy się z wieloma przepisami typowymi dla kuchni polskiej. Na wschodzie Ukrainy dostrzec można wpływy kultury rusińskiej, żydowskiej oraz tatarskiej. W niektórych regionach kraju widać także wpływy kuchni bałkańskiej. Sięgając do przepisów kuchni ukraińskiej można zatem liczyć na bardzo duże zróżnicowanie smaków.
Są również dania, które cieszą się uznaniem i popularnością niemal na całym terytorium Ukrainy. Do typowych dań ukraińskich zaliczają się przede wszystkim różnorodne dania mączne, zwłaszcza pielmieni oraz pierogi pod różnymi postaciami. To zresztą nie przypadek. Czy wiesz co oznacza ukraińska flaga? Błękit na górze symbolizuje czyste i błękitne niebo, z kolei kolor żółty na dole symbolizuje złote zboża, które porastają duże obszary tego kraju. Z mięs, podobnie jak w Polsce, w Ukrainie dominuje drób, wieprzowina, wołowina, ale również baranina. Istotną rolę w ukraińskiej kuchni odgrywają warzywa, kasze, a także składniki marynowane i wędzone.
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni ukraińskiej, z którą spotkamy się w wielu restauracjach ukraińskich otwieranych za granicą, są oczywiście pielmieni. Są one nieco zbliżone do pierogów, ale różnią się farszem oraz metodą lepienia. Pielmieni są mniejsze, a farsz w środku stanowi mięso wołowo-wieprzowe, cebula, czosnek oraz bulion. Nieprzypadkowo pielmieni często podaje się w rosole, a pojedyncze pielmieni należy zjeść na jeden kęs, jak polskie uszka z barszczu. W ukraińskiej kuchni bardzo popularne są także pierogi: ruskie, z ziemniakami i grzybami, z kapustą, z serem, ale również na słodko. W Ukrainie popularne są również bliny oraz czeburki.
Jednym z symboli kuchni naszych wschodnich sąsiadów jest również barszcz ukraiński. To zupa gotowana na bulionie, w skład której wchodzą przede wszystkim buraki i świeża kapusta, ale również: ziemniaki, marchew, czosnek, słodka papryka, pietruszka, cebula, Do innych dań popularnych w Ukrainie zaliczyć możemy: kapuśniak, kutię, gołąbki, syrniki, słoninę wieprzową, werenyky, banosz, deruny (bardzo zbliżone do placków ziemniaczanych), naleśniki, kulisz, chłodnik.
Kwas chlebowy jest często uznawany za narodowy napój Ukrainy. Na ulicach większych miast można znaleźć nawet charakterystyczne wózki z dużymi beczkami, przy których sprzedawany jest ten napitek. To napój bezalkoholowy (choć występuje w nim śladowa ilość alkoholu), wytwarzany przez fermentację chleba. Jest niezwykle orzeźwiający, ze względu na swój słodko-kwaskowaty smak. Podawany jest najczęściej na zimno. Będąc w Ukrainie bez wątpienia warto spróbować tradycyjny, ukraiński kwas chlebowy.
Jednym z najpopularniejszych deserów w Ukrainie jest sękacz. Jest to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe wypiekana nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka. Innym popularnym ciastem jest chleb korowaj, który u nas częściej funkcjonuje pod nazwą kołacza. Z Ukrainy pochodzi także kutia, która na Lubelszczyźnie i Białostocczyźnie bardzo często znajduje się wśród dań na wigilijnym stole. Dużą popularnością cieszy się także sernik ukraiński. Na słodko często podawane są także syrniki zjadane z owocami.
Portal internetowy e-Ukraina.pl to miejsce dla wszystkich osób, które chcą zgłębić swoją wiedzę na temat kraju naszych wschodnich sąsiadów. Biorąc pod uwagę, jak dużą popularnością cieszy się kuchnia ukraińska w Polsce, postanowiliśmy stworzyć osobny dział poświęcony właśnie zagadnieniom kulinarnym. Znajdziesz tu przede wszystkim przepisy tradycyjnych dań ukraińskich pochodzące bezpośrednio od ukraińskich kucharek oraz gospodyń. Niektóre przepisy są okraszone video, na którym możesz sprawdzić w jaki sposób przygotowywane są te dania.
Na naszej stronie już teraz znajdziesz przepisy na najważniejsze dania kuchni ukraińskiej: pielmieni, golubtsi (gołąbki), syrniki, owsianka dyniowa, barszcz ukraiński, zupa kapustowa czy też znane i lubiane w Polsce pierogi. Stale poszerzamy bazę przepisów wraz z filmikami, na których można sprawdzić, jak krok po kroku przygotować wybrane danie. Biorąc pod uwagę, jak dużą różnorodnością i esencją smaków charakteryzuje się kuchnia ukraińska, a także to, że wiele z dań można przygotować bardzo łatwo i stosunkowo szybko, warto któregoś razu przygotować sobie tradycyjny, ukraiński posiłek.