Gotowanie tradycyjnego barszczu ukraińskiego (video)
W tym odcinku Nadia gotuje tradycyjny ukraiński barszcz. Dom, który ma ponad 120 lat, Nadiya odziedziczyła po bracie swojej babci. Teraz Nadiya zajmuje się domem i prowadzi tradycyjny tryb życia. Ulubionym zajęciem Nadii jest gotowanie tradycyjnych ukraińskich potraw.
Składniki na barszcz ukraiński
Do przygotowania tego ukraińskiego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 400-425 g pręgi wołowej,
- szklanka zakwasu buraczanego, 1
- i ½ szklanki ugotowanej białej fasolki,
- 3 średnie buraki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- ¼ główki małej białej kapusty,
- ½ niedużego selera,
- 1 mały por,
- 1 mała pietruszka, 1
- średnia cebula,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- masło,
- 3 średnie liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka całych ziaren czarnego pieprzu,
- sól,
- śmietana 18%,
- natka pietruszki.
Przygotowanie barszczu ukraińskiego
- pręgę wołową zalejmy 2100 ml wody.
- seler, por, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Posólmy.
- Gotujmy do miękkości mięsa.
- Wywar przecedźmy.
- Mięso porwijmy widelcem na włókna.
- Buraki, marchewki i ziemniaki obierzmy, pokrójmy w kostkę.
- Do wywaru wsypmy buraki, marchewki i fasolkę.
- Cebulę i czosnek posiekajmy, podsmażmy na maśle, dodajmy do zupy.
- Białą kapustę poszatkujmy i wsypmy do zupy po 15 minutach.
- Wlejmy zakwas buraczany, dodajmy mięso.
- Podgrzewajmy 10-11 minut, ale nie gotujmy.
- Całość doprawmy do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
- Podawajmy barszcz z większym kleksem śmietany i z pokrojoną natką pietruszki.