Gotowanie tradycyjnego barszczu ukraińskiego (video)

W tym odcinku Nadia gotuje tradycyjny ukraiński barszcz. Dom, który ma ponad 120 lat, Nadiya odziedziczyła po bracie swojej babci. Teraz Nadiya zajmuje się domem i prowadzi tradycyjny tryb życia. Ulubionym zajęciem Nadii jest gotowanie tradycyjnych ukraińskich potraw.

 

Składniki na barszcz ukraiński

Do przygotowania tego ukraińskiego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 400-425 g pręgi wołowej,
  • szklanka zakwasu buraczanego, 1
  • i ½ szklanki ugotowanej białej fasolki,
  • 3 średnie buraki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • ¼ główki małej białej kapusty,
  • ½ niedużego selera,
  • 1 mały por,
  • 1 mała pietruszka, 1
  • średnia cebula,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • masło,
  • 3 średnie liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka całych ziaren czarnego pieprzu,
  • sól,
  • śmietana 18%,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie barszczu ukraińskiego

  1. pręgę wołową zalejmy 2100 ml wody.
  2. seler, por, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  3. Posólmy.
  4. Gotujmy do miękkości mięsa.
  5. Wywar przecedźmy.
  6. Mięso porwijmy widelcem na włókna.
  7. Buraki, marchewki i ziemniaki obierzmy, pokrójmy w kostkę.
  8. Do wywaru wsypmy buraki, marchewki i fasolkę.
  9. Cebulę i czosnek posiekajmy, podsmażmy na maśle, dodajmy do zupy.
  10. Białą kapustę poszatkujmy i wsypmy do zupy po 15 minutach.
  11. Wlejmy zakwas buraczany, dodajmy mięso.
  12. Podgrzewajmy 10-11 minut, ale nie gotujmy.
  13. Całość doprawmy do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
  14. Podawajmy barszcz z większym kleksem śmietany i z pokrojoną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *