Palenica, czyli tradycyjny ukraiński chleb

Palenica dla Ukraińców nie jest zwykłym jedzeniem. Przypomina im ona ich historię i sprawia, że pamiętają kim są i jakie wartości powinni przekazywać światu. Przygotowanie Palenicy jest bardzo łatwe, ponieważ przodkowie pozostawili wiele przepisów, które ujawniają wszystkie zawiłości gotowania. Minimum wysiłku może dać maksimum przyjemności z tego smaku.

Jakie składniki będą potrzebne do upieczenia palenicy?

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka środka spieniającego
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli

Jak przygotować palenicę?

Należy utrzeć masło z cukrem. Następnie dodać jajka i delikatnie wymieszać.

Do powstałej masy dodać sól i proszek do pieczenia.

Dodać mąkę i mleko, delikatnie wymieszać.

Z ciasta należy uformować kulę i pozostawić ją na 30-60 minut. Następnie trzeba rozwałkować ciasto. Szerokość ciasta powinna wynosić około 1 centymetr. Z ciasta należy wyciąć „kotleciki” za pomocą foremki lub noża.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz kluski przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika).

Gotowa palenica po raz kolejny przypomni Ci nie tylko o Twojej gościnności, ale także o ukraińskiej historii, kulturze i autentyczności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *