Palenica, czyli tradycyjny ukraiński chleb
Palenica dla Ukraińców nie jest zwykłym jedzeniem. Przypomina im ona ich historię i sprawia, że pamiętają kim są i jakie wartości powinni przekazywać światu. Przygotowanie Palenicy jest bardzo łatwe, ponieważ przodkowie pozostawili wiele przepisów, które ujawniają wszystkie zawiłości gotowania. Minimum wysiłku może dać maksimum przyjemności z tego smaku.
Jakie składniki będą potrzebne do upieczenia palenicy?
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół szklanki masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka środka spieniającego
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
Jak przygotować palenicę?
Należy utrzeć masło z cukrem. Następnie dodać jajka i delikatnie wymieszać.
Do powstałej masy dodać sól i proszek do pieczenia.
Dodać mąkę i mleko, delikatnie wymieszać.
Z ciasta należy uformować kulę i pozostawić ją na 30-60 minut. Następnie trzeba rozwałkować ciasto. Szerokość ciasta powinna wynosić około 1 centymetr. Z ciasta należy wyciąć „kotleciki” za pomocą foremki lub noża.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz kluski przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika).
Gotowa palenica po raz kolejny przypomni Ci nie tylko o Twojej gościnności, ale także o ukraińskiej historii, kulturze i autentyczności.