Przepis na syrnik ukraiński
Wszystko co musisz wiedzieć o ukraińskich syrnikach
Bogate tradycje kuchni ukraińskiej obejmują nie tylko obfite dania główne, potrawy mączne, ale również bardzo smaczne oraz pożywne desery będące zwieńczeniem posiłku.
Syrniki możemy porównać do znanych w naszym kraju racuszków, są one jednak bardziej delikatne i puszyste. To jeden z najbardziej popularnych deserów przygotowywanych w Ukrainie: są łatwe do przyrządzenia, tanie, a także bardzo smaczne. Podstawą syrników jest oczywiście biały ser, ważnym składnikiem jest także jajko i cukier.
W niektórych wersjach można wykorzystać również mąkę pszenną. Syrniki możemy przygotować na wiele sposobów, dodając do nich na przykład rodzynki, pokrojone w kostkę jabłko albo dodatkowo polać miodem. Znakomicie wyglądają udekorowane dżemem, konfiturami lub kwaśną śmietaną. Przepis na to tradycyjne danie zna każda gospodyni. Syrniki przyrządzane są również w Rosji i Białorusi, a także na Kresach.
Warto przygotować je samodzielnie i podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej od razu przygotować ich więcej niż kilka porcji ponieważ są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. To zdrowy i naturalny deser, w którym znajdziemy wyłącznie najlepsze składniki, bez konserwantów, sztucznych barwników czy szkodliwych dodatków.
Składniki na Syrnik
Do przyrządzenia trzech porcji deseru będą nam potrzebne:
- 300 g twarogu,
- jajko,
- łyżka cukru,
- torebka cukru wanilinowego,
- pięć-sześć łyżek kaszy manny (i dodatkowo do obtoczenia placuszków),
- 50 g rodzynek,
- odrobina soli
- olej do smażenia.
Przepis na przyrządzenie Syrnika
Przygotowanie syrników zaczynamy od umieszczenia w dużej misce twarogu, wbitego jajka, kaszy manny, wsypania doń cukrów oraz odrobiny soli. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na dwadzieścia minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy. Po upływie czasu odsączamy rodzynki i dodajemy do ciasta.
Ciasto dzielimy na kawałki, z których formujemy niewielkie placuszki. Placki obtaczamy w kaszy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię i krótko smażymy z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Smacznego!