13 serów z Ukrainy nagrodzonych w międzynarodowym konkursie serów
W zakończonym 28 października międzynarodowym konkursie serów World Cheese Awards 2023 w Norwegii zaprezentowano 4502 sery z 43 krajów. 23 z nich były z Ukrainy, z czego aż 13 zostało nagrodzonych!
Jak informuje portal shotam.info głównym zwycięzcą został norweski ser Nidelven blå z niebieską pleśnią.
Złotą nagrodę otrzymali:
„Stanislavska Syrovarnya”, Iwano-Frankiwsk – ser kozi półtwardy „Motrya”;
„Zinka”, obwód kijowski – dojrzewający ser kozi „Twardy z kozieradką”.
Srebrną nagrodę otrzymali:
„Dyniowy Raj”, obwód lwowski – sery świeżo dojrzewające „Hoverla” i sery z białą pleśnią „Leśna Pieśń”;
„Mukko”, obwód lwowski – ser dojrzewający „Stary Stryj z kawą”, ser półtwardy „Mukko” z truflą;
„Zinka”, obwód kijowski — mocno dojrzewający „ukraiński”;
„Jersey”, obwód lwowski – ser „Massimo” z umytą skórką.
Brązową nagrodę otrzymali:
„Lel”, rejon Kirowogradzki – wędzona mozzarella;
„Zinka”, obwód kijowski – „Gouda z papryką”, „Ser półtwardy o średniej dojrzałości”, a także ser z białą pleśnią typu „Camembert” wytwarzany z mleka koziego;
„Syroman”, obwód kijowski – ser z białą pleśnią, wytwarzany z mleka koziego z dodatkiem buraków „Sofia”.